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Abstract: 

Although the preamble to the asbestos NESHAP clearly indicates that the standard applies 
to the owner or operator of the facility and the demolition and renovation contractors, the 
determining factor is who "owns" the demolition or renovation operation. In this case in 
question, the tenant has purchased the services of a contractor for the renovation of the 
premises, so the tenant is an "owner" for purposes of the standard. 

Letter: 

UNITED STATED ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


OCTOBER 11, 1984


K. Gregory Erwin, Esq.

Dow, Cogburn, and Friedman

The Coastal Tower

Suite 2300

9 Greenway Plaza

Houston, Texas 77046


Dear Mr. Erwin:


This letter responds to your request of October 4, 1984, for an interpretation of the National 

Emission Standard for Asbestos, 40 C.F.R 61.140 et seq. 


The facts, as set forth in your letter, are that the owner of a building leases space to a 

tenant on an "as-is" basis, giving the tenant the right to remodel or renovate the premises 

as the tenant chooses. The tenant then hires a contractor to do some renovation work 

involving the removal of asbestos. Your question is whether the building owner or the tenant 

is the "owner" within the meaning of 40 C.F.R 61.146 and is responsible for notifying EPA of 

the renovation. 


The preamble to the April 5, 1985 promulgation of the asbestos regulations clarifies the 

meaning of "owner" as follows: 


The general provisions of 40 CFR Part 61 define "owner or operator" as any person who 

owns, leases, operates, controls, or supervises a stationary source (40 CFR 61.02). The 

stationary source in this case is the demolition or renovation. The contractor would clearly 

be considered an owner or operator by "operating" the stationary source. The facility owner 

or operator, by purchasing the services of the demolition or renovation contractor, acquires 

ownership and control of the operation and would therefore be the "owner" for purposes of 

this standard. Therefore, the standard applies to both the contractor and the facility owner 

or operator. 


49 Fed. Reg. 13659 (April 5, 1984).


Although the preamble indicates that the standard applies to the owner or operator of the 

facility, the determining factor is who "owns" the demolition or renovation operation. In this 

case, the tenant has purchased the services of a contractor for the renovation of the 

premises, so the tenant is an "owner" for purposes of the standard. 


Ordinarily, the landlord would also be subject to the demolition and renovation regulation 

because the landlord would retain authority to control or supervise the demolition or 

renovation activity. For example, the right to approve the contractor or the renovation plans 

are attributes of control of the renovation operation. Only in circumstances in which the 

landlord has retained no authority over what is done to the building would the landlord not 

be subject to the asbestos NESHAP. Without having seen the lease in this instance, I 

express no opinion as to whether the landlord is in fact an owner of the renovation at issue. 


I hope that l have adequately addressed your question. If you have any further questions, 

please call Elliott Gilberg of my staff at 202-382-2864. 


Sincerely,


Michael S. Alushin

Associate Enforcement Counsel for Air


cc: Robert Myers, SSCD 

Earl Salo, OGC


Bennett Stokes

Office of Regional Counsel

Region VI


Jim Braddock

Texas Air Control Board



